Hoe ontwikkelen we een "netto positief" voedselsysteem? Goed voor mens, dier en planeet? Veerkrachtig, en met een eerlijke beloning voor producenten? Daarvoor is een radicale omslag nodig, stelt Frederike Praasterink, lector Future Food Systems aan de HAS Hogeschool. Praktijkgericht onderzoek speelt bij die transitie een belangrijke rol.
DOCUMENT
Deze aflevering van de podcast Hart voor Groen staat helemaal in het teken van het recent afgeronde onderzoekprogramma ‘Transitie naar een duurzaam voedselsysteem’. Een breed consortium heeft de afgelopen vier jaar onder de vlag van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) aan dit nationale onderzoeksprogramma gewerkt met HAS green academy als penvoerder. Het is het eerste transdisciplinaire consortium in Nederland dat aan de transitie van het voedselsysteem als geheel werkte. En dat ook nog met een hbo-instelling als trekker. In de podcast komen daarom niet alleen de resultaten van het project aan bod, maar ook ervaringen over het proces. Te gast zijn lectoren Frederike Praasterink van het lectoraat Future Food Systems en Herman Peppelenbos van het lectoraat Groene Gezondheid.Het magazine "Ingrediënten voor een groene toekomst" verscheen naar aanleiding van de afronding van het project.
LINK
Om het voedselsysteem versneld te innoveren, is het belangrijk dat alle partijen meepraten en meedoen.
DOCUMENT
Het project Duurzaam vlees: natuurlijk! behelst het inventariseren van labels en indicatoren voor duurzaamheid van vleesproductie, met het oog op eventuele verrijking van de duurzaamheidskenmerken in de keurmerken. Het zal uiteindelijk moeten uitmonden in operationele toepassing daarvan in de praktijk van de vleessector. Het project zal een integraal overzicht opleveren van de keurmerken, meetmethoden, consumenten wensen, boeren wensen, maatschappelijke wensen en de spanningsvelden daartussen voor de (vlees)veehouderij.Het project Duurzaam vlees: natuurlijk! moet inzicht geven in de overlappingen en de blinde vlekken bijde duurzaamheidskenmerken van de keurmerken en de ontwikkelvragen die er leven als het gaat om een integrale benadering van de duurzaamheidskenmerken. Dit kan aanleiding zijn om bestaande keurmerken te adviseren over de gewenste ontwikkelrichting en uiteraard zal dit vertaald moeten worden in vermarkting en communicatie naar zakelijke afnemers en consumenten.
DOCUMENT
Binnen twintig jaar een duurzaam voedselsysteem? Dat is mogelijk, vinden studenten en docenten van HAS Hogeschool. De bal ligt niet alleen bij de boeren; alle partijen in het voedselsysteem moeten mee in de verandering. In het onderwijs is toekomstdenken nodig.
DOCUMENT
Welke verschillende rollen speelt de burger in de transitie naar een duurzamer en gezonder voedselsysteem? Dat is de centrale vraag van deze publicatie, voortkomend uit het onderzoek van de promovendi van het lectoraat Voedsel en Gezond Leven aan Aeres Hogeschool Almere, in samenwerking met masterstudenten en andere onderzoekers. Met deze publicatie geven de promovendi je graag een inkijkje in de laatste ontwikkelingen en de diverse kanten van Almere.
DOCUMENT
In deze rede neemt Dr. Sigrid Wertheim-Heck u mee naar het gewone alledaagse veelal vanzelfsprekende karakter van onze voedselconsumptie: dagelijkse kost. Daarin schuilt volgens de auteur een belangrijke sleutel om de transitie naar een meer duurzaam, gezond en inclusief voedselsysteem voor de stad mogelijk te maken. De rede begint met een persoonlijk getint historisch perspectief. Vervolgens gaat de auteur in op de specifieke context van steden in de transitie naar een meer duurzaam gezond en inclusief voedselsysteem. Dat wordt gekoppeld aan de specifieke context van Almere en de opdracht voor het lectoraat Voedsel en Gezond Leven binnen Aeres Hogeschool Almere.
DOCUMENT
Wat kunnen we doen om van tientallen losse pilots op kringlooplandbouw te komen tot een nieuw voedselsysteem? Dat is de centrale vraag voor het lectoraat van Rik Eweg bij Hogeschool Van Hall Larenstein. Hij doet samen met ondernemers, docenten, overheden en studenten van hbo en mbo praktijkgericht onderzoek naar zo’n systeemverandering in de Achterhoek en Noord-Nederland. "Het moet niet alleen van de boeren komen, maar van de hele keten."
DOCUMENT
Voor je ligt het resultaat: Zo Smaakt de Toekomst 2.0, met daarin aandacht voor Polderen 3.0 en voor Circulair. Twee heel verschillende paden naar een duurzame voedseltoekomst, die, samen met ons eerste Zo Smaakt de Toekomst, een beeld geven van de diversiteit van de Zuid-Hollandse voedseltransitie. Met daarin ruimte voor verschillende visies, waarin het ook mag schuren, waarin je je kunt herkennen en waardoor je je kunt laten inspireren – zodat jij, net als vele andere pioniers, beleidsmakers, onderzoekers, burgers en enthousiastelingen, kunt bijdragen aan een duurzaam en eerlijk landbouw- en voedselsysteem. We bespreken eerst “Polderen 3.0” en daarna “Circulair.” We sluiten af met een aantal geleerde lessen en aanbevelingen.
DOCUMENT