Van de redactie

Je kunt niet zonder praktijkpartners | Hoe koppel je studenten en praktijk?

Overzicht

Publicatiedatum

Samenvatting

Een learning community kan niet zonder praktijkpartners. Zij komen met de vraagstukken én zijn de eindgebruikers van de oplossingen die volgen uit het onderzoek door de studenten. En het woord zegt het al: geen ‘community’ zonder meerdere partijen. Rosalie Neuvel kan er alles over vertellen. Ze werkt bij Buurtcampus Zuidoost in Amsterdam en koppelt praktijkpartners aan studenten. Ze deelt haar ervaringen.

  • Wie: Rosalie Neuvel
  • Wat: projectmanager en coördinator ‘Vitaliteit in de wijk’
  • Waar: Buurtcampus Zuidoost, Amsterdam

Hoe werkt een learning community in de praktijk? Projectmanager Rosalie Neuvel werkt in Buurtcampus Zuidoost in Amsterdam. Ze vertelt over haar ervaringen in het living lab in de wijk, over het belang van praktijkpartners, en legt uit hoe vraagstukken tot stand komen en hoe ze partijen aan elkaar koppelt.

Matchmaking is de uitdaging

Rosalie: “Een initiatief komt vaak vanuit onze partners. Ze hebben een vraagstuk waarnaar ze onderzoek willen laten doen. Dan ga ik kijken of ik daaraan studenten kan koppelen. Het behartigen van alle belangen brengt uitdaging in mijn werk. Soms heeft een partner morgen studenten nodig, maar hebben de studenten die dag vrij of zien zij weinig meerwaarde in het project. Daarom werk ik veel aan verwachtingsmanagement. Ik ga het gesprek aan met partners en zet de concrete vragen uit bij studenten. Die kunnen dan kiezen waarmee ze aan de slag willen.” In contact blijven is belangrijk. Rosalie: “Ik kan niet garanderen dat een onderwerp wordt opgepakt. Daarom werk ik er hard aan om de behoeftes van partners op elkaar te laten aansluiten – als een soort matchmaker, zou je kunnen zeggen, want ik kijk waar de match zit en dan ontstaat vaak een mooie samenwerking.”

Een diversiteit aan partners

Buurtcampus Zuidoost is een samenwerking tussen de Hogeschool van Amsterdam en de openbare bibliotheek van Amsterdam. “We zitten in hun locaties en dat maakt de bibliotheek een belangrijke partner voor ons.” Er zijn drie locaties, waaronder die in Zuidoost, waar Rosalie werkt. Rosalie: “De locatie is ook bewust gekozen. We zitten in de bibliotheek, omdat mensen daar al samenkomen om te leren, te delen en elkaar te ontmoeten. Zo zit je met je learning community al in een bestaande plek in de wijk. Dan ben je dichter bij de mensen en hoor je zoveel meer. Daaruit ontstaan weer mooie vraagstukken en interessante informatie.” Maar ook binnen de Hogeschool van Amsterdam, waarvoor Rosalie werkt, is ze constant op zoek naar nieuwe samenwerkingen. “De hogeschool is zo groot en collega’s zijn ook samenwerkingspartners. Zeker als we een opdracht uitzetten, ontstaan hier mooie verbindingen: met opleidingen, docenten, studenten en natuurlijk de praktijkpartners, bijvoorbeeld met bewonersinitiatieven, de gemeente en buurtteams.”

De voordelen voor praktijkpartners

Rosalie vertelt: “Praktijkpartners halen er veel voordeel uit. Studenten die aan het onderzoek meewerken, kunnen zomaar toekomstige collega’s zijn; in ieder geval bouwt het onderzoek aan een netwerk van professionals in de werkveld. Maar de belangrijkste reden dat praktijkpartners meedoen aan het onderzoek is deze: ze hebben vaak te weinig tijd en ruimte om het zelf uit te voeren of voldoende de diepte in te gaan, terwijl het vraagstuk dat wel nodig heeft. Dan is het ideaal dat een groep studenten dat samen met hen oppakt.”


Vraag! Help je mee?
Ben je bekend met learning communities? Of is het helemaal nieuw voor jou? Misschien ben je er al onderdeel van of leg je momenteel de basis om er mee aan de slag te gaan. Wij zijn als Publinova redactie nieuwsgierig, deel hieronder je ervaringen en je vragen. Wellicht kun je er anderen mee inspireren. Ben je bekend met learning communities? Of is het helemaal nieuw voor jou? Misschien ben je er al onderdeel van of leg je momenteel de basis om er mee aan de slag te gaan. Wij zijn als Publinova redactie nieuwsgierig, deel hieronder je ervaringen en je vragen. Wellicht kun je er anderen mee inspireren.


Project

Project

GROZUtrecht: regionale samenwerking om vitaliteit en gezondheid van inwoners te verbeteren

Start:

Eind:


Product

Evaluating living labs?
Document

Evaluating living labs?

Gepubliceerd op:


© 2024 SURF