Over Publinova: "Praktijkgericht onderzoek veranderde het saucijzenbroodje voorgoed."
Van de redactie

Over Publinova: "Praktijkgericht onderzoek veranderde het saucijzenbroodje voorgoed."

Overzicht

Publicatiedatum

Samenvatting

Publinova biedt lectoraten en onderzoekers een podium

Om zo de impact van praktijkgericht onderzoek te vergroten. Maar het platform is er voor meer doelgroepen. Denk ook aan bedrijfsleven en overheid, die profijt hebben van die centrale plek. Ze delen hun visie erop. Vandaag: het bedrijfsleven.

Mendelt Tillema bedacht het Zwamcijsje®. Dat broodje komt direct voort uit praktijkgericht onderzoek. Zijn veganistische variant van het saucijzenbroodje werd door boswachters op de Veluwe onlangs nog boven het traditionele broodje verkozen. Het heeft daar nu een permanente plek in het bedrijfsrestaurant.

Van praktijkgericht onderzoek naar start-up

Waarom praktijkgericht onderzoek relevant is voor Mendelt? Omdat zijn eigen onderneming eruit voortvloeide. Samen met medestudenten van de HAS creëerde hij het zwamcijsje: een toekomstbestendige opvolger van het saucijzenbroodje. En dat is broodnodig aangezien een saucijzenbroodje het meest milieubelastende bakkerijproduct van Nederland is.

Voorbij de theorie om onderscheid te creëren

“Vanuit de opleiding Vleestechnologie en alternatieve eiwitten werkten we aan een project waarbij we een toekomstbestendig product moesten bedenken. De opleiding zat vol met theorie; dit was het moment om die in praktijk te brengen. Voor mij was het waardevolst dat studenten met verschillende achtergronden en visies samenwerkten. Zo kon je in korte tijd iets onderscheidend neerzetten. Ik denk dat die kracht vergroot kan worden met Publinova.”

Putten uit een oneindig groot netwerk

Mendelt maakte van zijn project een succesvolle start-up en denkt zelfs al aan de volgende stap: een opvolger van het worstenbroodje. “Natuurlijk heeft niet iedere student of onderzoeker de ambitie om vanuit een project een bedrijf te starten. Een bekende valkuil is dat start-ups te veel zelf willen doen terwijl andere al door vallen en opstaan weten hoe iets moet. Daarom staken we veel tijd en moeite in het zoeken naar de juiste personen die ons konden helpen. Ook daarvoor lijkt het platform me ideaal.”

Resultaat van praktijkgericht onderzoek is nu soms moeilijk vindbaar. Instellingen publiceren regelmatig, maar vaak ieder voor zich. Voor aandacht is men verantwoordelijk van vakmedia. Door onderzoeksdata op een open platform samen te brengen ontstaat een beter overzicht van ontwikkeling en onderzoek.


Bouw je mee?

Meld jou en je onderzoeksgroep dan direct aan! Onder het kopje 'Aan de slag' kun je terugvinden hoe je dat doet. Het Publinova platform is in opbouw en nog lang niet wat we voor ogen hebben, maar juist door gewoon te beginnen denken we dat we snel stappen kunnen zetten en kunnen leren hoe we praktijkgericht onderzoek elke dag weer het platform kunnen bieden dat het verdient.


Reacties voor dit item zijn uitgeschakeld
© 2024 SURF