Tijdens ons jaarlijks event HAS Expo hebben wij in 2020 de HAS Talkshow geïntroduceerd. Tijdens de HAS Talkshow 2020 praten 3 lectoren van HAS Hogeschool je in deze interactieve talkshow bij over de impact van Covid-19 op de sector agrofood en leefomgeving. De presentatie is in handen van alumna Froukje Kooter. Froukje Kooter presenteert de HAS-talkshow. Transitie, jongeren, nuances in de voedselketen en landbouw en een toekomstbestendige leefomgeving doen haar hart sneller kloppen. Ze is kritisch en zegt waar het op staat. Er komen verschillende onderwerpen aan bod, denk aan overschotten van o.a. frietaardappelen en vlees, consumenten die hamsteren, maar ook landbouwhuisdieren en zoönose. De lectoren die aan tafel zitten zijn: - Margje Voeten - lectoraat Innovatieve Biomonitoring - Lenny van Erp - lectoraat Precision Livestock Farming - Herman Peppelenbos - lectoraat Groene Gezondheid.
LINK
Op 17 mei hield het lectoraat Innovatieve Biomonitoring de eerste Bioblitz: studenten en docenten gingen namens de opleiding Toegepaste Biologie zoveel mogelijk soorten planten en dieren tellen op het HAS-terrein en het naastgelegen Westerpark. De resultaten vind je op deze website en in de bijgevoegde video.
LINK
Tijdens de HAS Food Experience 2021 voert Marjo Baeten gesprekken over genieten van eten, randvoorwaardelijk voor duurzaam eten, en het ontwikkelen van concepten.
LINK
Tijdens de HAS Food Experience 2021 voert Marjo Baeten gesprekken over verantwoord produceren; de ontwikkeling en productie van duurzaam voedsel, bij voorbeeld op het gebied van verpakkingen, biodiversiteit, voedselverspilling.
LINK
Tijdens de HAS Food Experience 2021 voert Marjo Baeten gesprekken over het aspecten die verband houden met consumenten, levensstijlen en behoeften, maar ook met de consumptie en het genot van duurzame en gezonde voeding.
LINK
Een van de redenen waarom er in Nederland zo weinig echte wasabi wordt gebruikt, is omdat het een lange tijd duurt voordat de plant volwassen is en alleen de wortelstok kan worden gebruikt om wasabi te maken. Studenten van de opleiding Tuinbouw en Akkerbouw van HAS Hogeschool experimenteerden tijdens het teeltproject, dat centraal staat in het 2e studiejaar, met de teelt van wasabi op water.
LINK
Tijdens de HAS Food Experience 2021 voert Marjo Baeten gesprekken over het ontwerpen van duurzame voedselsystemen. In gesprek met de gasten komt aan bod wat hun visie op de uitdagingen in food vandaag de dag is én welke impactvolle, creatieve en ondernemende oplossingen er zijn bedacht zijn.
LINK
De commerciële kweek van insecten is in opkomst, ook in Nederland. In 2019 waren er 31 Nederlandse bedrijven die insecten kweekten, maar in 2021 waren het er al meer dan 45. “Daarbij hebben we de meer dan 21 deelnemers aan onze beginnerscursus voor ondernemers die willen overstappen op de insectenkweek, nog niet eens meegeteld,” vertelt Olga Haenen. Zij is sinds 2018 als lector betrokken bij het INVIS (Insecten en vis: gezond, duurzaam en veilig) van HAS Hogeschool. De Europese organisatie IPIFF voorspelt dat in 2030 binnen de EU 260.000 ton aan insectenproducten geproduceerd zal worden.
DOCUMENT
Voor HAS green academy wordt de circulaire economie een steeds belangrijker thema en daarom startte de onderwijsinstelling in 2021 met het lectoraat 'Voedselproductie in een Circulaire Economie'. Gekleed in een circulair pak en op circulaire schoenen sprak lector Dr. Ir. Rob Bakker op 11 oktober 2022 zijn inaugurele rede uit, waarin hij zijn visie op het onderwerp, doel van het lectoraat en de plannen voor de toekomst presenteerde.
DOCUMENT
Op deze blog komen lectoren en docenten aan het woord: zij spotten trends, gaan in op de actualiteit, spreken met het werkveld en vertellen over hun projecten. Maar bovenal laten ze zien hoe bevlogen zij zijn om als expert alle kennis en ervaring die ze hebben over te dragen op jou als student of professional en je zo te helpen je projecten nóg beter aan te pakken. De artikelen vallen allemaal binnen 1 of meer thema’s: -food -dier -plant -leefomgeving & natuur -business & ondernemerschap
LINK