De lessen van 20 jaar praktijkgericht onderzoek
Article

De lessen van 20 jaar praktijkgericht onderzoek

Overview

Publication date

Summary

Praktijkgericht onderzoek bestaat 20 jaar. In die tijd is er natuurlijk onwijs veel onderzocht. Maar er is ook een hoop geleerd over onderzoek doen. Welke lessen trekken we daaruit? Wij zetten er vijf op een rij.

Zoek de verbinding

Onderzoek vindt vaak nog plaats op eilandjes. Bijvoorbeeld in de bubbel van je hogeschool of in je eigen sector. Samenwerking tussen onderzoekers, praktijkprofessionals en belanghebbenden is cruciaal – zo blijft onderzoek relevant en direct toepasbaar in de praktijk – maar ook de verbinding met andere scholen helpt je. Grote kans dat jij tips en tricks van collega-onderzoekers kunt vertalen naar je eigen onderzoek.

Werk samen met universiteiten

Verbinding kun je ook op een diepere laag zoeken. Door praktijkgericht onderzoek is de samenwerking tussen hogescholen en universiteiten veel hechter en intensiever geworden. Deze kruisbestuiving tussen theorie en praktijk leidt tot breder en diepgravender onderzoek.

Een mooi voorbeeld is Adapt at Work, een onderzoek naar leer-werkomgevingen in bachelor- en masteropleidingen, gericht op de ontwikkeling van adaptieve expertise (AE) van (aankomende) professionals. Voor dit onderzoek van drieënhalf jaar werken maar liefst zes Nederlandse hogescholen en vijf universiteiten samen.

Verklein de kloof

De kloof tussen praktijkgericht onderzoek en het publiek is doorgaans groot. Veel onderzoeken zijn voor de meeste mensen niet relevant, maar een hele hoop ook wel. Toch is de term ‘praktijkgericht onderzoek’ bij velen überhaupt niet bekend. Jammer, want een leek kan een heel nuttige kijk op een vraagstuk hebben. Verklein de kloof, wie weet levert het je nieuwe inzichten op.

Trek eropuit

Ook in de media is er niet altijd aandacht voor praktijkgericht onderzoek. Dat kun jij veranderen. Trek eropuit met je onderzoek! Trek nieuwsredacties aan de mouw, trek ook Publinova aan de mouw en publiceer zelf. Want jouw onderzoek verdient een publiek.

Plan slim

Misschien zit je er nu wel mee, want de zomervakantie is een lastige periode: veel ligt plat, in sommige sectoren bemoeilijkt dat het onderzoek doen. Maar met sommige onderzoeken valt daar omheen te plannen – zet juist dan iets uit waarop je langer moet wachten. Zo liggen de onderzoeksresultaten voor je klaar wanneer je terug bent in het land.


Comments for this item are disabled
© 2024 SURF