Justitie: "Wij werken graag samen aan praktijkgericht onderzoek"
Article

Justitie: "Wij werken graag samen aan praktijkgericht onderzoek"

Overview

Publication date

Summary

Praktijkgericht onderzoek voor iedereen

Of het nu gaat om het bedrijfsleven, overheid en media. Wie voordeel heeft van één centrale plek voor praktijkgericht onderzoek is meer dan welkom op Publinova. Bij de Rijksoverheid zien ze met name een grote kans in het samenbrengen van onderoeksresultaten als we goed naar Bas ter Luun luisteren. Hij is senior adviseur Kennis en Innovatie bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid: "Als relevant onderzoek op één plek geclusterd is, maakt dat ons werk makkelijker; het biedt inzicht en overzicht.”

Resultaat van praktijkgericht onderzoek is nu soms moeilijk vindbaar. Instellingen publiceren regelmatig, maar vaak ieder voor zich. Voor aandacht is men verantwoordelijk van vakmedia. Door onderzoeksdata op een open platform samen te brengen ontstaat een beter overzicht van ontwikkeling en onderzoek.

Beleid naar de praktijk brengen

Bas ter Luun houdt zich dag in, dag uit bezig met innovatie, kennis en strategie. Vanuit een stafdirectie van het Ministerie van Justitie en Veiligheid helpt hij organisaties in het hele justitie en veiligheidsdomein om hun vermogen om te innoveren en kennis te benutten te versterken. Daarbij speelt praktijkgericht onderzoek een grote rol. “We streven ernaar om beleid te maken dat zoveel mogelijk is gebaseerd op wetenschappelijk bewijs en kennis over de uitvoering. Omdat beleid wordt omgezet in de dagelijkse praktijk van veel collega's, is praktijkgericht onderzoek zo belangrijk. Zij willen hun taken zo goed mogelijk uitvoeren. Inzichten uit praktijkgericht onderzoek helpen daarbij.

Sneller op de juiste plek

Vanuit het netwerk dat Bas in de loop der tijd heeft opgebouwd, kent hij onderzoeken en lectoraten die impact kunnen maken op zijn werkveld. Maar dat kan makkelijker. “Technologie en digitalisering gaan supersnel. Die snelle ontwikkelingen resulteren in nieuwe veiligheidskwesties, maar ook kansen om deze aan te pakken. Lectoraten besteden hier in mijn ervaring veel aandacht aan. Als relevant onderzoek op één plek geclusterd is, maakt dat ons werk makkelijker; het biedt inzicht en overzicht.”

Betrokkenen in beeld

“We putten niet alleen uit bestaand onderzoek, maar organisaties in het Justitie en Veiligheidsdomein vormen ook graag consortia met lectoraten en bedrijven. Zeker als onderzoek met en voor ons wordt uitgevoerd. De potentie van Publinova zit erin dat zowel de inhoud van het onderzoek als de betrokken in beeld zijn. In ons domein werken namelijk veel verschillende organisaties in verschillende delen van de keten. Met het platform weten zij wat er al speelt en kunnen de juiste contacten worden gelegd.”


Comments for this item are disabled
© 2024 SURF