project

Duurzaam vlees: natuurlijk!


Purpose

Om duurzame voedselkeuzes te kunnen maken en duurzaam te kunnen produceren is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Keurmerken, labels of logo’s worden gebruikt om deze keuze te beïnvloeden. Het blijft lastig goede keuzes te maken omdat er zoveel verschillende keurmerken, labels en logo’s zijn met elk hun eigen duurzaamheidscriteria. Welke keuze is dan het meest duurzaam? Deze vraag geldt voor consumenten, zakelijke afnemers en ook voor agrarische ondernemers. Aan welke duurzaamheidscriteria wordt voldaan én hoe kan dat duidelijk worden gecommuniceerd?
In het project “Duurzaam vlees, Natuurlijk!” geven veehouders, keurmerkorganisaties, regionale en landelijke branche- en ketenorganisaties, consumentenorganisaties, hogescholen en een universiteit samen antwoord op de vraag hoe in Nederland stapsgewijs tot een meer integraal en gebalanceerde set van keurmerken gekomen kan worden. Het schetst een routekaart voor de primaire producenten van vlees in Nederland, consumenten(organisaties) en de overheid als facilitator. De proposities zijn onderbouwd d.m.v. onderzoeksactiviteiten.
Op https://www.duurzaamvleesnatuurlijk.nl/ wordt ingegaan op wat duurzaamheid is, de rol van verschillende partijen hierin en ervaren spanningen tussen keurmerken (63) en tussen duurzaamheidsindicatoren, bijvoorbeeld milieu, biodiversiteit en dierenwelzijn. Ook wordt uitgelegd wat keurmerken zijn, hoe de kwaliteit wordt bepaald en bewaakt, en wat het proces is van ontwikkeling en beheer van certificatie schema’s. De roadmap geeft aan hoe in Nederland tot een meer integraal en gebalanceerde set van keurmerken/labels in de vleesproducerende sector gekomen kan worden én er wordt meer achtergrondinformatie gegeven over deze sector (i.h.b. rund en geitenbokken). Ter inspiratie worden er voorbeelden van verduurzaming uit de keten gegeven. Van al deze kennis is lesmateriaal ontwikkeld voor het mbo en hbo.


Description

In het project ’Duurzaam vlees, natuurlijk!’ werken veehouders, keurmerken, regionale en landelijke branche- en ketenorganisaties, consumentenorganisaties en WUR samen met de vier Groene Hogescholen (Aeres, HAS, Inholland, VHL) aan een roadmap voor het meten en communiceren van duurzaamheid in de veehouderij vanuit een integrale benadering.
In de verduurzaming van de veehouderij nemen klimaateffecten een belangrijke plaats in met de Carbon Footprint als leidend criterium. Het vastleggen en toerekenen van emissies is lastig en een lage Carbon Footprint staat vaak op spanning met andere duurzaamheidscriteria zoals biodiversiteit en extensief weiden. Er zijn ook andere thema’s van maatschappelijk belang, zoals de relatie burger-boer, dierenwelzijn, landschap, natuur, biodiversiteit en cultuurhistorie. De diverse aspecten van duurzaamheid zijn terug te vinden in de verschillende afzonderlijke keurmerken die ontwikkeld zijn.
Dit project heeft tot doel een integraal overzicht te vormen van keurmerken, meetmethoden en duurzaamheidscriteria voor de veehouderij, percepties van consumenten en het inzichtelijk maken van de spanningsvelden daartussen. Vanuit het overzicht wordt een roadmap ontworpen voor doorontwikkeling van bestaande keurmerken t.a.v. criteria, methodologie, allocatie, om aansluiting te vinden bij de behoeften van verschillende doelgroepen, waaronder consumenten en zakelijk afnemers. Daarbij worden alle sectoren binnen de vlees-producerende veehouderij in ogenschouw genomen, waarbij er in het bijzonder aandacht is voor duurzame productie van vlees van rundvee.


Products

This project has no products


Themes



Project status

Finished

Start date

End date

Region

Not known