Project

Online introductiecursus Begeleid Leren

Overview

Project status
Afgerond
Start date
End date
Region

Purpose

Ongeveer 6% van de studenten in het hoger onderwijs kampt met psychische klachten. En iets meer dan de helft van dit percentage geeft aan dat hij/zij het zonder hulp niet redt. Tot nu toe beschikten onderwijs- en GGZ-professionals nauwelijks over expertise om deze groep jongeren te ondersteunen bij het (ver)volgen van een reguliere opleiding. Met alle gevolgen van dien: de studenten worden voortijdige schoolverlaters met weinig kans op de arbeidsmarkt, wat weer druk legt op de maatschappij en de scholen die hun rendement niet halen.
Het lectoraat Rehabilitatie van de Hanzehogeschool Groningen heeft samen met Stichting Cosis de onlinecursus 'Begeleid Leren' ontwikkeld. Deze cursus biedt professionals de basiskennis die nodig is om jongeren met psychische problemen te ondersteunen bij het kiezen, verkrijgen en behouden van een reguliere opleiding.
Naast professionals hebben Hbo-studenten die een opleiding (Social Work, Toegepaste Psychologie, Verpleegkunde, Pabo) toegang tot de onlinecursus. De cursus bestaat uit zes modules van 60 tot 90 minuten en bevat filmpjes, power point-presentaties, flitscolleges, literatuur en multiple-choice vragen. Meer informatie over de online cursus is te vinden op www.begeleidlerenonline.nl.


Description

In het RAAK-project Begeleid Leren is voor onderwijs- en GGz-professionals een toolkit ontwikkeld. De toolkit biedt instrumenten voor het begeleiden van jongeren met psychische problemen bij het kiezen, verkrijgen en behouden van een reguliere opleiding. Het aantal bezoeken aan de website www.begeleidleren.nl (ongeveer 96.000x in 2015) geeft aan dat er voldoende belangstelling voor de toolkit bestaat. De ervaring heeft ons de afgelopen periode wel geleerd dat het gratis beschikbaar stellen van het Toolkit materiaal via de website aan professionals die niet thuis zijn in het Begeleid Leren-concept, in zichzelf niet voldoende is. Het materiaal wordt bekeken en ook wel gedownload, maar professionals (die geen onderdeel waren van het project) geven aan het moeilijk te vinden om het direct te begrijpen en in de praktijk te benutten. Om hierop een antwoord te formuleren en daarmee de toolkit beter te ontsluiten voor professionals die niet aan het project hebben deelgenomen, wordt een online introductiecursus ontwikkeld, getest en beschikbaar gesteld. Een online cursus, zodat professionals de cursus in eigen of in werktijd kunnen volgen op momenten dat het hen het beste schikt. Een online cursus is ook direct beschikbaar en toegankelijk voor professionals in geheel Nederland.
De cursus gaat bestaan uit 6-8 modules van een uur. De cursus wordt ook via het onderwijscurriculum beschikbaar gesteld aan studenten.



Comments for this item are disabled
© 2024 SURF