Project

Precision Food Safety

Overview

Project status
Afgerond
Start date
End date
Region

Purpose

Het Precision Food Safety project maakt het voor de deelnemende bedrijven mogelijk om inzicht te krijgen in de toepassingen van het gebruik van moderne DNA-sequencing technologieën voor de monitoring en controle van de productiefaciliteiten op pathogene bacteriën. Het biedt de bedrijven perspectief om zelf de beheersing van de voedselveiligheid binnen de fabriek te verbeteren met behulp deze technologie.
In het project is Whole Genome Sequencing (WGS), m.b.v. van Nanopore Sequencing, ingezet om Listeria monocytogenes (Lm) op stamniveau te typeren en daarmee de bron en de transmissieroute van deze bacterie in kaart te brengen. Bijna 600 Listeria monocytogenes stammen, afkomstig van vis-, vlees- en groente-verwerkende bedrijven, zijn verzameld en bevestigd met de Vitek-MS. Het DNA van deze stammen werd gesequenced mbv WGS en vervolgens fylogenetisch geanalyseerd mbv een pijplijn, ontwikkeld op het LCAB. Dit leverde inzichten op in tot nu toe onbekende transmissieroutes en bronnen van besmetting bij de voedselverwerkende bedrijven. Mbv deze pijplijn konden ook de virulentie en resistentie factoren van een Lm-stam worden bepaald. Diverse clusters van identieke Lm-stammen werden geïdentificeerd wat o.a. leidde naar besmettingsbronnen afkomstig uit grondstoffen en aanwezigheid van persisterende stammen binnen een fabriek.
Daarnaast werd met dit project de metagenomics- techniek verder ontwikkeld en toegepast in pilot onderzoeken naar omgevingsmonsters, afkomstig uit productieruimten. Zo werd gekeken naar het effect van verschillende schoonmaak-technieken en werd het microbioom van verschillende fabrieksruimten geanalyseerd. Voor de weergave van de resultaten van het onderzoek zijn visualisatietools in ontwikkeling. Zo is er een digitale plattegrond van een productielocatie waarop locaties van sampleafnames kunnen worden weergegeven. Er is ook een app ontwikkeld waarin de resultaten zijn weergegeven en waarin de bedrijven zelf aanvullende sample-informatie kunnen toevoegen die de interpretatie van de resultaten kan verbeteren.


Description

Sleuteltechnologieën stellen ons in staat om steeds doelgerichter te handelen. Voedselveiligheid
is een belangrijk gebied waar deze technologieën een rol kunnen spelen. Een voorbeeld is de
inzet van nieuwe DNA‐technieken om de bron van een voedselinfectie op te sporen. Dat dit geen
science fiction meer is bleek onlangs uit het achterhalen van de bron van een reeks ernstige
besmettingen met de bacterie Listeria monocytogenes. Met behulp van Whole Genome
Sequencing (WGS) kon de bron, een vleeswarenfabriek, worden achterhaald. Op dit moment
wordt deze analysetechniek vooral ingezet door overheidsinstanties, maar het biedt ook
perspectief voor de beheersing van de voedselveiligheid door de bedrijven zelf. Het doel van het
Precision Food Safety project is om de voedselverwerkende industrie voor te bereiden op de
uitdagingen en mogelijkheden van het gebruik van moderne DNA‐sequencing technologieën
voor de monitoring en controle van de productiefaciliteiten op pathogene bacteriën.
In het project zal de mogelijkheid van toepassing van WGS voor de detectie van pathogene
bacteriën in de productieketen worden onderzocht. Hiervoor zal de MinION een mini DNAsequencer
worden ingezet. Tijdige detectie en identificatie van pathogene bacteriën stelt
bedrijven in staat tot sneller ingrijpen, waarmee kan worden voorkomen dat besmette
producten in de winkelschappen terecht komen. Daarnaast zullen de effecten van hygiënische
maatregelen worden onderzocht en een visualisatietool worden ontwikkeld waarmee de
resultaten van het onderzoek van een productielocatie kunnen worden weergegeven.
De focus zal liggen op Listeria monocytogenes, omdat deze bacterie momenteel gezien wordt als
de grootste voedselveiligheidsuitdaging in deze tijd. De in het project ontwikkelde methoden
moeten de voedingsindustrie tools in handen geven voor “precision food safety”.
In het project participeren bedrijven uit verschillende sectoren van de voedselverwerkende
industrie en bedrijven die diensten verlenen op het gebied van voedselveiligheid.


© 2024 SURF