De banaan is de op één na meest gegeten fruitsoort in Nederland. Echter, de schil wordt niet gebruikt voor consumptie of verwerking, en daarom vormt deze momenteel nog een afvalstroom met erg lage waarde. Er zitten echter een aantal potentieel interessante stoffen in bananenschillen waarvan pectine één van de belangrijkste is. Pectine uit banaan heeft volgens de literatuur een andere samenstelling dan pectine uit appel of citrusvruchten en daarmee bezit het potentieel andere eigenschappen. Het bedrijf Valoric B.V. heeft zich ten doel gesteld om de gehele bananenschil te valoriseren (zero-waste). In dit project wordt, op initiatief van Valoric en in samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), de eerste stap gezet in de ontwikkeling van een zo duurzaam mogelijk bioraffinage-proces voor bananenschil. Uitgaande van een bestaand proces wordt een voor bananenschillen geoptimaliseerd proces ontwikkeld voor de extractie van pectine uit bananenschillen. Dit levert een bananenpectine op dat naar verwachting andere eigenschappen heeft dan de bestaande commerciële pectines. Er wordt gestreefd naar een proces waarbij alleen biobased oplosmiddelen gebruikt worden. Tevens wordt gekeken naar wat het effect van drogen en bewaren van de schillen is op de kwaliteit van de pectine. Dit proces is de basis van de uitwerking van de businesscase voor en door Valoric.