Nutritional assessment is een prominent onderdeel van de opleiding Voeding & Diëtetiek. Alle vier de onderwijsinstellingen hebben een nutritional assessment lab om metingen uit te voeren. Deze labs worden gebruikt door meerdere opleidingen en lectoraten. Welke metingen zijn beschikbaar, hoe worden ze ingezet en wat kan de diëtist in de regio ermee?
DOCUMENT
Cliënten, hun naasten en voedingsprofessionals (diëtisten en voedingskundigen) worden geconfronteerd met technologieën gericht op het verbeteren of behouden van gezondheid en/of kwaliteit van leven. Technologieën worden tevens ingezet om de efficiëntie en/of kosteneffectiviteit van zorg te verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn beeldschermzorg en ziekte specifieke apps voor de smartphone. De perspectieven van alle betrokkenen in een praktijksituatie in de gezondheidszorg bepalen hoe technologieën gebruikt worden. In dit hoofdstuk worden verschillende perspectieven op technologie, gezondheid en zorg bediscussieerd en worden dilemma’s beschreven die hieruit kunnen ontstaan. Theorie en praktijk tonen het belang van bewust nadenken over de eigen, persoonlijke perspectieven op technologie, gezondheid, voeding en zorg en over perspectieven van anderen. Conclusie: diëtisten en voedingskundigen hebben de verantwoordelijkheid om sensitiviteit te ontwikkelen voor potentiële dilemma’s bij het gebruik van technologieën om daar in de praktijk zorgvuldig mee om te gaan.
DOCUMENT
In deze presentatie wordt het volgende besproken: 1. Wat kun je als docent op dit moment met studiedata: data en datagebruik. 2. Het project DASH: kunnen we een uitkomst op een resultaat voorspellen en beïnvloeden? 3. Eerste resultaten project. 4. Conclusie & discussie.
DOCUMENT
Zakboek Diëtetiek is bestemd voor diëtisten en andere (para)medici uit alle sectoren van de zorg. Het geeft een overzicht van definities, normaalwaarden en afkappunten voor een optimale diagnostiek van de voedingstoestand. Daarbij bestrijkt het alle domeinen van het diëtistische onderzoek: het somatische, functionele, psychische en sociale. Het zakboek biedt de zorgverlener handvatten voor analyse en behandelplan en voor het integreren van de diëtistische diagnose in het medische totaalbeeld. Vanuit de doelstelling om evidence based en uniform te werken is het Zakboek Diëtetiek ontwikkeld door de afdeling Diëtetiek & Voedingswetenschappen van het VU medisch centrum in Amsterdam.
DOCUMENT
Zakboek Diëtetiek is bestemd voor diëtisten en andere (para)medici uit alle sectoren van de zorg. Het geeft een overzicht van definities, normaalwaarden en afkappunten voor een optimale diagnostiek van de voedingstoestand. Daarbij bestrijkt het alle domeinen van het diëtistische onderzoek: het somatische, functionele, psychische en sociale. Het zakboek biedt de zorgverlener handvatten voor analyse en behandelplan en voor het integreren van de diëtistische diagnose in het medische totaalbeeld. Vanuit de doelstelling om evidence based en uniform te werken is het Zakboek Diëtetiek ontwikkeld door de afdeling Diëtetiek & Voedingswetenschappen van het VU medisch centrum in Amsterdam.
DOCUMENT
Naar aanleiding van het overzichtsartikel in het NTVD nr. 5, 2009 ontstond er discussie over het wel of niet geschikt zijn van bio-impedantiemeting ter bepaling van de lichaamssamenstelling in de eerstelijnsgezondheidszorg. De discussie wordt hier verder gevoerd.
DOCUMENT
Background: The Patient-Generated Subjective Global Assessment (PG-SGA) is an instrument to assess malnutrition and its risk factors. Some items of the PG-SGA may be perceived as hard to comprehend or difficult by healthcare professionals. The objective was to evaluate if and how dietitians’ perceptions of comprehensibility and difficulty of the PG-SGA change after a single training in PG-SGA use. Methods: In this prospective evaluation study, Dutch PG-SGA-naïve dietitians completed a questionnaire regarding perceived comprehensibility and difficulty of the PG-SGA before (T0) and after (T1) receiving a single training in instrument use. Perceived comprehensibility and difficulty were operationalized by calculating item and scale indices for comprehensibility (I-CI, S-CI) and difficulty (I-DI, S-DI) at T0 and T1. An item index of 0.78 was considered acceptable, a scale index of 0.80 was considered acceptable, and a scale index of 0.90 was considered excellent. Results: A total of 35 participants completed the questionnaire both at T0 and T1. All item indices related to comprehensibility and difficulty improved, although I-DI for the items regarding food intake and physical exam remained below 0.78. Scale indices for difficulty and comprehensibility of the PG-SGA significantly changed (p<0.001) from not acceptable at T0 (S-CI=0.69; S-DI=0.57), to excellent for comprehensibility (S-CI=0.95) and acceptable for difficulty (S-DI=0.86) at T1. Conclusions: The findings of this study suggest that significant improvement in PG-SGA-naïve dietitians’ perception of comprehensibility and difficulty of the PG-SGA can be achieved quickly by providing a one day training in the use of the PG-SGA.
LINK
Artikel in het kader van het thema: Onderzoek in de praktijk.Het is onbekend hoeveel voedingsapps er zijn en wat de kwaliteit van deze apps is. In opdracht van het Quantified Self Institute verrichtten twee studenten Voeding en Diëtetiek van de Hanzehogeschool Groningen een verkennend onderzoek.
DOCUMENT
Sinds de dieetbehandeling in 2012 uit het basispakket werd gehaald, is het voor de diëtist extra belangrijk om de effectiviteit van een behandeling aan te kunnen tonen. In hoeverre een dieetbehandeling effectief zal zijn, hangt onder meer af van de bereidheid van de cliënt om gedrag te veranderen. Een methode om verandering in gedrag te bevorderen, is motivational interviewing (MI). Binnen de diëtetiek leidt het toepassen van MI in vergelijking met andere of geen interventies tot betere resultaten, namelijk: meer lichaamsbeweging, een lagere calorie-inname, een lagere BMI bij overgewicht en lagere bloedglucosewaarden bij diabetes mellitus type 2.1,2 Dit inzicht heeft ertoe geleid dat er sinds enkele jaren diverse scholingen op het gebied van MI worden aangeboden gericht op diëtisten. Daarnaast is MI onderdeel van de hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek.
DOCUMENT