Van de redactie

Leren presenteren met de Honest Mirror app

Overzicht

Publicatiedatum

Samenvatting

Wereldwijd lopen landen tegen een groot probleem aan: het lerarentekort. Ook Nederland kampt hiermee. AI (artificial intelligence) kan een oplossing bieden door docenten te ondersteunen en de werkdruk te verminderen. Olivier van der Molen is medewerker van het lectoraat digital ethics van de Hogeschool Utrecht (HU), en projectleider van Honest Mirror. Studenten werken in dit project aan hun presentatievaardigheden, met behulp van AI. Olivier vertelt hierover.

Wat je in dit artikel leest

Presenteren is een veelgebruikte en belangrijke vaardigheid. Om studenten er meer mee te laten oefenen en hun presentatievaardigheden te verbeteren, is het project en de gelijknamige app Honest Mirror in het leven geroepen. Die app helpt hun skills te verbeteren. Bijkomend voordeel: de app geeft feedback en neemt dus werk voor de leraren uit handen. Dat verlaagt hun werkdruk. Het project onderzoekt hoe effectief de app werkt voor studenten én of het hen en docenten daadwerkelijk hulp biedt. Het platform wordt enthousiast ontvangen. Pilots zijn gedraaid en het project wordt groter op de kaart gezet.

Waarover gaat het project?

Het project Honest Mirror wil studenten helpen om presentatievaardigheden te verbeteren. De app wordt gebruikt om te oefenen en feedback te ontvangen, waarbij gelet wordt op lichaamstaal. Er wordt onderzocht wat het belang is voor studenten en hoe effectief de app werkt. Het doel is om studenten en docenten in opleiding te helpen.

Van studentenproject naar app

Het eerste idee voor dit project is bedacht door Stan van Ginkel. Een groepje studenten pakte het op en werkte het idee uit. In 2020 ontstond de personal presentation trainer. Na het semester kreeg het project een subsidie van SURF, de ict-coöperatie van onderwijs en onderzoek, en werd het verder ontwikkeld, onder andere door Olivier. Vanuit daar is Honest Mirror geboren: een app die helpt met het oefenen van presentatievaardigheden.

Hoe werkt Honest Mirror?

Olivier vertelt hoe de app werkt: “Een student oefent een presentatie en neemt dit op. Dit kan met de app of je eigen camera, dan upload je de video in de app. De lengte maakt niet uit; die kan variëren van enkele seconden tot uren. Daarna maakt de applicatie als het ware een filmrolletje van de video. Op al deze afbeeldingen kijkt de app naar 17 verschillende punten op je lichaam, van je neus tot je ellebogen en je enkels. Aan de hand van de coördinaten wordt dan een houding bepaald.”

“Zodra de video is verwerkt, geeft de app feedback: wat viel op? Daarna volgt de feedup: waarom wordt hierop gelet? En als laatst krijgt de student feedforward: zo doe je het beter. Dit is allemaal gebaseerd op feedback die docenten geven. Zo verbeteren studenten zelf, waar en wanneer ze willen, hun presentatievaardigheden.”

Studenten en docenten staan voorop

Projectleider: “Om de app te optimaliseren, hebben we de blik nodig van mensen die in het klaslokaal staan en zitten. Zij gaan het immers gebruiken.” Een belangrijke groep, volgens Olivier van der Molen: “De studenten op de lerarenopleiding. Zij kunnen er veel van leren én dit later toepassen in hun werk als docent, want dan staan zij als het ware ook elke dag te presenteren.” Uiteindelijk moet de app toegankelijk worden voor iedereen, zodat iedereen de presentatieskills kan oefenen en verbeteren.

Groot belang voor studenten

Het gebruik van Honest Mirror is een verrijking voor veel studenten. Projectleider van der Molen vertelt waarom de app een goede bijdrage levert aan hun ontwikkeling. Allereerst vertelt hij dat het helpt tegen presentatieangst. “Studenten vinden het vaak eng om voor de klas te staan en zeker als ze nog aan het oefenen zijn. Dan voelt het vernederend om voor de hele klas feedback te krijgen. Met de app kunnen studenten zelf oefenen en de feedback tot zich nemen. En door in een vertrouwde omgeving te oefenen, worden ze zelfverzekerder. Dat is niet alleen handig op school, maar ook voor een sollicitatiegesprek of interview.”

“Daarnaast is de app objectief. Er wordt alleen gekeken naar houdingen en gebaren, niet naar context. Daardoor mist wel een stukje nuance. De app kan bijvoorbeeld niet weten dat iemands kat overleden is. Maar daardoor is Honest Mirror wel oprecht en wordt er puur op basis van feiten feedback gegeven aan een student. Dat vinden ze fijn.”

“Tot slot krijgen studenten meer ruimte om te oefenen Ze kunnen zelf bepalen waar en wanneer ze de app erbij pakken om een presentatie door te lopen. Dat biedt ze vrijheid en kan ze motiveren om vaker te oefenen. En daardoor zichzelf goed voor te bereiden.”

Positieve reacties en vraag om uitbreiding

Honest Mirror wordt momenteel onder de studenten gebracht in workshopvorm. De app is nu door zo’n tweehonderd leerlingen uitgeprobeerd en met een tiental studenten wordt elke maand besproken hoe zij de app ervaren, wat ze goed vinden en wat er beter kan. Olivier van der Molen: “We ontvangen alleen maar positiviteit. Veel studenten geven aan het graag te gebruiken en zijn blij als de app daadwerkelijk online komt. Het enige verbeterpunt is een uitbreiding van de feedback. Leerlingen willen bijvoorbeeld ook op spraak worden beoordeeld. Dat nemen we allemaal mee in de ontwikkeling van de app.”

Eerst lanceren, daarna verder oriënteren

Vanaf september wil de HU pilots draaien in een aantal klassen van de lerarenopleiding. “We bekijken hoe we Honest Mirror het beste kunnen inzetten in de lesprogramma’s. Er staan veel opleidingen te springen om de app te gebruiken en vanaf december is dit eindelijk mogelijk. Dan wordt de app gelanceerd en openbaar voor iedereen.”


Project

Project

Honest Mirror

Start:

Eind:

Project

Leren presenteren door het ontvangen van geautomatiseerde feedback in een virtuele leeromgeving

Start:

Eind:


© 2025 SURF